Geef het Cuypersplafond weer kleur

Het gedecoreerde plafond in de oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers in het Cuypershuis in Roermond is weer zichtbaar geworden voor het publiek. In zes weken zijn via crowdfunding de laatste financiële middelen bij elkaar gehaald om deze noodzakelijke reconstructie mogelijk te maken. Er was nog een bedrag van 17.500 euro nodig. De Vrienden van het Cuypershuis gaven op zondag 25 augustus 2019 met een eerste donatie van 2000 euro het startsein voor deze succesvolle actie. Deze actie is in oktober 2019 succesvol afgesloten met het bereiken van het benodigde bedrag (€ 17.500)

In het oorspronkelijk ontwerp uit 1859 zijn de monogrammen PC en AT (Pierre Cuypers en Antoinette Thijm) verwerkt als verwijzing naar hun huwelijk. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties. Helaas is dit plafond de vorige eeuw verloren gegaan omdat het niet meer in goede staat was.


Het Cuypershuis heeft, dankzij deze geslaagde inzamelings-actie, nu alle middelen vergaard om het plafond, met de typische Cuypers decoraties,  te kunnen reconstrueren en zo onderdeel wordt van de nieuwe museumpresentatie. Door samen te werken met studenten van de opleiding ‘SintLucas - Decoratie- en restauratieschilder’ wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren. De reconstructie gaat in totaal 40.000 euro kosten.

Het Cuypershuis start in het voorjaar van 2020 met de inrichting van een nieuwe vaste presentatie. Hiervoor is het Cuypershuis gesloten van 9 maart t/m 31 mei. Op 1 juni 2020 was de opening gepland van deze nieuwe permanente museale opstelling voor het publiek. Helaas door de Corona-perikelen is deze opening verdaagd naar 10 oktober 2020. 

De inrichting van de nieuwe vaste presentatie is hét moment om ook het Cuypersplafond te herstellen en weer zichtbaar te maken voor het publiek. Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) heeft onderzoek gedaan naar de kleuren. Het SRAL is ook verantwoordelijk voor de beschilderingen in het Rijksmuseum.

De werkzaamheden aan het plafond zijn gestart maandag 14 oktober 2019. Tijdens dit proces zijn er een aantal belangrijke stappen gedaan; zoals de sloop van het bestaande verlaagde plafond, het aanpassen van bestaande leidingen brandbeveiliging en elektriciteit, het aanbrengen van het stucwerk en de sierlijst én de uiteindelijke schildering met behulp van sjablonen. De oplevering was eind februari 2020. Het proces was voor bezoekers te volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie van het Cuypershuis. 

De reconstructie van het plafond werd voltooid van 27 januari tot en met eind februari onder begeleiding van Claudia Junge van SRAL en de decoraties zijn door twee studenten aangebracht.