Geef het Cuypersplafond weer kleur

Het gedecoreerde plafond in de oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers in het Cuypershuis in Roermond moet weer zichtbaar worden voor het publiek. De afgelopen zes weken zijn via crowdfunding de laatste financiële middelen bij elkaar gehaald om deze noodzakelijke reconstructie mogelijk te maken. Er was nog een bedrag van 17.500 euro nodig. De Vrienden van het Cuypershuis gaven op zondag 25 augustus met een eerste donatie van 2000 euro het startsein voor deze succesvolle actie.

In het oorspronkelijk ontwerp uit 1859 zijn de monogrammen PC en AT (Pierre Cuypers en Antoinette Thijm) verwerkt als verwijzing naar hun huwelijk. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties. Helaas is dit plafond de vorige eeuw verloren gegaan omdat het niet meer in goede staat was.


Het Cuypershuis heeft, dankzij deze geslaagde inzamelings-actie, nu alle middelen vergaard om het plafond, met de typische Cuypers decoraties,  te kunnen reconstrueren en zo onderdeel wordt van de nieuwe museumpresentatie. Door samen te werken met studenten van de opleiding ‘SintLucas - Decoratie- en restauratieschilder’ wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren. De reconstructie gaat in totaal 40.000 euro kosten.

Het Cuypershuis start in het voorjaar van 2020 met de inrichting van een nieuwe vaste presentatie. Hiervoor is het Cuypershuis gesloten van 9 maart t/m 31 mei. Op 1 juni 2020 opent deze nieuwe permanente museale opstelling voor het publiek. De inrichting van de nieuwe vaste presentatie is hét moment om ook het Cuypersplafond te herstellen en weer zichtbaar te maken voor het publiek. Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) is daarom al gestart met het kleurenonderzoek. De eerste resultaten geven een indruk van de reconstructie van het plafond. Het SRAL is ook verantwoordelijk voor de beschilderingen in het Rijksmuseum.

De werkzaamheden aan het plafond starten maandag 14 oktober 2019. Tijdens dit proces worden er een aantal belangrijke stappen gedaan; zoals de sloop van het huidige verlaagde plafond, aanpassen van bestaande leidingen brandbeveiliging en elektriciteit, het aanbrengen van het stucwerk en de sierlijst én de uiteindelijke schildering met behulp van sjablonen. De oplevering wordt verwacht eind februari 2020. Momenteel (december 2019) droogt het plafond waarna eind januari met de beschildering wordt gestart. Het proces is voor bezoekers te volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie van het Cuypershuis. 

De reconstructie van het plafond is nu zover gevorderd dat vanaf 27 januari tot en met eind februari de decoraties onder begeleiding van Claudia Junge van SRAL door twee studenten worden aangebracht.