Dagtrip Leuven

25.05.2019

Historisch centrum Leuven

Beste Vrienden,

Op zaterdag 25 mei 2019 gaan wij naar Leuven (BE) .

Leuven is de hoofdstad van de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het is tevens de hoofdplaats van het bestuurlijke en gerechtelijke arrondissement Leuven en huisvest de oudste nog bestaande Katholieke Universiteit van Europa. Leuven heeft een bevolking van ruim 101.000 inwoners, het ligt aan de Dijle en is onder meer bekend als de vestigingsplaats. www.visitleuven.be/nl

Bij aankomst in Leuven beginnen we in taverne-huisbrouwerij Domus met koffie/ thee met taart. Daarna gaan wij wandelen met het thema "met de Begijn op stap".
Dit is een wandeling, onder begeleiding van Begijntjes, van een kleine tweeënhalf uur (c.a.3 km). Zij voeren ons langs historische gebouwen en plaatsen naar hun woonomgeving het prachtige Groot Begijnhof.

Een Leuvense Begijn neemt ons mee op een wandeling door het Groot Begijnhof en vertelt over haar dagelijkse leven in de 17de eeuw. Volgden de begijnen toen nog de oorspronkelijke idealen van soberheid, deemoed en kuisheid ? Of namen ze het niet zo nauw met hun beloften, genoten ze van de overvloedig gedekte tafels en dronken en dansten zij naar hartenlust ?

Vervolgens wandelen we terug naar de historische binnenstad waar we de lunch gebruiken in Georges (Traiteur), Een heerlijke Brabantse Koffietafel staat voor ons gereed.

Na de lunch bezoeken wij, begeleid, het Stadhuis. De gids vertelt ons over de bouwgeschiedenis van deze gotische parel. Je ontdekt er onder meer het verhaal achter de 236 beelden op de gevel. Verder brengen wij een bezoek aan de wandelzaal, de salons, de grote en kleine gotische zaal, de trouwzaal en de raadszaal.

Hierna steken wij de Grote Markt over naar de Sint-Pieterskerk voor een korte bespreking van de gevel en kijken wij even binnen. 

Wij vervolgen samen met de gidsen daarna de wandeling (ca. 10 minuutjes) naar de prachtige Universiteitsbibliotheek met gelegenheid om de toren te bezoeken (voor de dapperen onder u).  Uiteraard wordt u hier wederom uitvoerig geïnformeerd over de historie van deze bijzondere bibliotheek. Het historisch centrum is vooral geplaveid met "redelijk vlakke kinderkopkes".

Tot slot keren wij terug naar de taverne-huisbrouwerij Domus voor een "hapje en een drankje" ter afsluiting van deze bijzondere dagtrip.

De Deelnemers moeten zelf een inschatting maken of zij deze uitdaging aan willen en kunnen gaan.

Wij wensen u een interessante en inspirerende dag toe.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur Vrienden Cuypershuis Roermond