Cuypersjaar 2021

30.12.2021 - 01.01.2023

Cuypershuis Roermond

Op 3 maart 2021 was het precies 100 jaar geleden dat de in Roermond geboren en getogen Cuypers overleed. 

In dat kader worden op diverse locaties in de regio van Roermond dit jaar een activiteit georganiseerd. Uiteraard worden deze activiteiten georganiseerd voor zover dit is toegestaan i.v.m. de vigerende Corona Maatregelen.

Het Cuypershuis organiseert deze zomervakantie een Familiespeurtocht. Zie www.cuypershuis.nl

Sportservice Roermond organiseert als onderdeel van de originele Cuypersroute, een sportieve speurtocht naar het Cuypershuis. Daarnaast vieren zij hun 20 jarig bestaan met gave sport- en bewegingsactiviteiten voor jong en oud. Zie  www.cuypershuis.nl

In de bibliotheek Bibliorura ligt een speciaal Cuypers-mystery-cache gemaakt i.s.m. Roercache. De start is buiten bij het trapgedicht van de Roermondse kunstenaar Brohlin Coumans en gaat verder binnen tijdens de openingstijden van de Bieb. Zie www.bibliorura.nl

In het weekend van Open Monumentendag zijn er ook een aantal activiteiten:

  1. Op zaterdag 11 september om 11 uur wordt  feestelijk de plaquette van het "Iconic Houses Network" onthuld door de wethouder bij het Cuypershuis.  Zie  www.cuypershuis.nl
  2. Op zaterdag 11 en zondag 12 september organiseert de Stichting Open Monumentendag Roermond een Cuyperswandeling o.l.v. een Stadsgids, deelname is gratis en rolstoelvriendelijk. Reserveren is verplicht. Via deze link kun je reserveren.

Op 9 oktober is er een Rondleiding bij ‘800 jaar Munsterkerk’

Speciaal voor geïnteresseerden is er deze zaterdag van 14 tot 16 uur een rondleiding door de Munsterkerk en de expositie in het Cuypershuis. 

Deelname kost 8 euro. Er kunnen maximaal 10 personen meelopen, aanmelden is daardoor verplicht en kan via museum@roermond.nl.

Tijdens het bezoek aan de Munsterkerk neemt Erik Caris je mee door de rijke geschiedenis van de kerk. Erik is als coördinator monumentenzorg en archeologie bij de gemeente Roermond de afgelopen jaren erg betrokken geweest bij het historische onderzoek en laat u graag de verborgen geheimen van de kerk zien.

Na een korte pauze in het Cuypershuis bezoek je samen met conservator Jeannine Hövelings ‘800 jaar Munsterkerk’. In deze expositie wordt aan de hand van een animatie, bouwfragmenten, schetsen en originele objecten 800 jaar aan bouwgeschiedenis samengevat tot een visueel verhaal.

Niet in de gelegenheid om op 9 oktober mee te lopen? Op deze website staan allerlei verhalen over de Munsterkerk en de expositie.