Marcel van Hoef

Donderdag 8 en vrijdag 9 juni 2023 hebben in totaal 40 leden van onze Vrienden de expositie 'Arts & Crafts' bezocht bij Marcel van Hoef, Swalmerstraat 35 te Roermond. Ook andere kunstenaars exposeren hier, er is dus voor elk wat wils, zeker na de interessante uitleg over de werkwijzen en het gebruik van materialen door Marcel van Hoef.

Dit bezoek was zeer de moeite waard en we kijken dan ook terug op een geslaagde activiteit.

U kunt deze expositie nog bezoeken op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Kijk voor de zekerheid eerst even op de site:

www.marcelvanhoef.nl


Bezoek Tilburg 13 mei 2023

Afgelopen dinsdag zijn we met 13 geĂŻnteresseerde Vrienden naar Tilburg gereisd voor een bezoek aan het TextielMuseum en museum De Pont.

In het TextielMuseum werd ons de werking van de weefgetouwen en ontwikkeling van patronen uitgelegd. Ook konden we de laatste nieuwe aanwinst, een hele grote digitale weefmachine, in het Textiellab bewonderen.

Natuurlijk hebben we ook de nieuwe koninklijke gordijnen van Paleis Huis ten Bosch kunnen bewonderen! Nog te zien tot en met 29 mei a.s.

Zie ook: Koninklijk borduren - verhalen en vakmanschap - TextielMuseum

Na een heerlijke uitgebreide lunch aldaar, wandelden we naar museum De Pont. Ook hier hadden we een goed voorbereide gids die ons de betekenis van de tijdelijke expositie van Raphaela Vogel verklaarde.

Als toetje zijn we nog naar de LocHal (oude locomotieven hal) nabij het station geweest, waarin o.a. een bibliotheek is gevestigd en gordijnen hangen van 15 meter hoog, gemaakt door het TextielMuseum. LocHal Tilburg | LocHal

Al met al een hele mooie dag, want het weer zat ook mee! 😊

Nieuwjaarsreceptie 2020

Een kleine honderd Vrienden waren op 26 januari in het Cuypershuis bij elkaar voor de eerste vriendenontvangst van 2020.

Samen met het team van het Cuypershuis had het bestuur van de Vrienden een gezellig en informeel samenzijn in het Cuypers Café georganiseerd.

Na het ontvangst met een kopje koffie/thee met een heerlijk petit fours was er toch een klein officieel halfuurtje in de educatieve ruimte.

Hierin gaf Jeannine Hövelings, conservator, ons, naast informatie over de lopende exposities, een kijkje in de plannen van de komende maanden in ons museum. De reconstructie van het Cuypersplafond en de herinrichting van de vaste presentatie. Hierdoor is het Cuypershuis gesloten van 9 maart t/m 31 mei.

Tot slot  gaf Riky van Hoorn, voorzitter,  een terugblik op het afgelopen "Vriendenjaar” en een “vooruitblik” op het komende jaar. Plannen die wij, al dan niet in samenwerking met medewerkers van het museum, in 2020 hopen uit te voeren.

Hierna was er een bijzonder gezellig samen zijn met een hapje en een drankje. Tevens was er de mogelijkheid de exposities te bezichtigen.

Nieuwjaarsreceptie 2019

Ruim 100 Vrienden waren op 27 januari in het Cuypershuis bij elkaar voor de eerste vriendenontvangst van 2019.

Samen met het team van het Cuypershuis had het bestuur van de Vrienden een gezellig en informeel samenzijn in het Cuypers Café georganiseerd.

Na het ontvangst met een kopje koffie/thee met een heerlijk petit fours was er toch een klein officieel halfuurtje in de educatieve ruimte..

Hierin gaf Jeannine Hövelings, conservator, ons, naast informatie over de lopende exposities, een kijkje in de plannen van de komende nabije toekomst van ons museum.

Tot slot  gaf Riky van Hoorn, voorzitter,  een terugblik op het afgelopen "Vriendenjaar” en een “vooruitblik” op het komende jaar. Plannen die wij, al dan niet in samenwerking met medewerkers van het museum, in 2019 hopen uit te voeren.

Hierna was er een bijzonder gezellig samen zijn met een hapje en een drankje. Tevens was er de mogelijkheid de exposities te bezichtigen.

Bezoek Museum Voerman en de Fundatie 4 april 2019

Om 8 uur op donderdag 4 april vertrokken 50 Vrienden met de bus naar Hattem.

Na een rustige reis van ongeveer twee uur was in het bakkersmuseum  een heerlijk kopje koffie/thee met appelgebak de start van ons bezoek aan Hattem.

Hierna wandelde de groep Vrienden door het historisch centrum van Hattem naar het museum Voerman.

Na een interessante rondleiding langs o.a. de werken van Voerman sr en jr door zeer 

                                            

enthousiaste gidsen vertrokken de Vrienden naar Zwolle voor een heerlijke lunch in Café Foyé.

Na de lunch staken de Vrienden de Blijmarkt over om in vijf groepen rondgeleid te worden in de Fundatie. Het zwaartepunt van deze rondleiding lag bij de wisselexpositie "Vrijheid".

Hierna werd in Café Foyé deze prachtige dag afgeloten met een "Hapje en een Drankje".

Tevreden gingen deze Vrienden in een twee uur durende terugreis op weg naar Roermond.

Bezoek aan Universiteitsstad Leuven op 25 mei 2019

Een kleine vijftig vrienden vertrokken zaterdagochtend om 8 uur met de bus naar Leuven.

Na ongeveer anderhalf uur arriveerden zij in Leuven bij de huisbrouwerij Domus, alwaar zij na het genot van een kopje koffie en wat lekkers begonnen aan het eerste deel van ons bezoek aan Leuven.

Helaas was er die ochtend Ă©Ă©n regenbui in de hele Benelux die precies boven Leuven een paar uur het hemelwater loosde.  

Onder begeleiding van twee Begijntjes, Benedicte en Marleen, werd in de regen begonnen met de wandeling van c.a. 2,5 km langs historische gebouwen naar het Groot Begijnhof. 


Hier vertelden de    Begijntjes waar hun dagelijkse leven in de 17e eeuw uit bestond.

Van 13 tot 14 uur werd een heerlijke lunch in huisbrouwerij Domus genuttigd. 

Na de lunch werd begonnen aan het tweede deel van ons bezoek onder begeleiding van twee gidsen,  Benedicte en Marleen. Dit deel bestond uit rondleiding in:

- Stadhuis
- Sint-Pieterskerk en zijn schatten
- Universiteitsbibliotheek met gelegenheid om de toren te bezoeken

Rond kwart over vijf waren wij weer terug in de huisbrouwerij en onder het genot van een drankje en een hapje werd deze bijzondere en interessante dag afgesloten,

Moe maar vooral voldaan werd rond half zeven de terugreis met de bus begonnen.


Lezing “ Nederlanders in Parijs” op zaterdagmiddag 22 juni 2019

Ruim 40 Vrienden woonden de boeiende lezing door Edwin Becker op zaterdagmiddag bij.

Edwin, hoofdconservator tentoonstellingen bij het Van Gogh Museum in Amsterdam,liet ons tijdens deze lezing de invloed van de Parijse kunstscene op Vincent van Gogh en andere Nederlanders zien, naar aanleiding van de expositie “ Nederlanders in Parijs” die te zien was van 13 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 in het Van Gogh.


Kunstlunch rondom expositie “Atelier Frans Nicolas” juli 2019

Op dinsdag en donderdag, respectievelijk 9 en 11 juli, organiseerden het bestuur van de "Vrienden Cuypershuis Roermond" samen met het team van het Cuypershuis een heerlijke lunch, waarbij de expositie “Atelier Frans Nicolas” centraal stond, voor de Vrienden. Op beide dagen waren er rondleidingen, Ă©Ă©n vóór en Ă©Ă©n na de lunch.

Ruim 40 Vrienden maakte hiervan gebruik.

Bezoek aan Beeldengalerij het Depot in Wageningen op 8 november 2019

Ruim 50 Vrienden vertrokken op een prachtige zonnige vrijdagmorgen met de bus naar de Beeldengalerij in Wageningen. 

Na de koffie met uiteraard iets lekkers erbij zijn zij rond half twaalf in drie groepen verdeeld. Twee zijn de Galerij, onder begeleiding van twee gidsen, gaan bezichtigen en een groep op eigen gelegenheid de Villa Hinkeloord.

Na een boeiende rondleiding van ruim Ă©Ă©n uur langs prachtige beeldenin o.a. de vaste collectie maar zeker ook in de wissel expositie "De Vier Elementen" en een even zozeer prachtige wandeling door de tuin en bezoek aan de Villa  kwamen de groepen weer bij elkaar om gezamenlijk met de bus te vertrekken naar het prachtig gelegen restaurant van het hotel "De Wageningse Berg". Hier werd een heerlijke lunch genuttigd om daarna weer terug te rijden naar de Beeldengallerij. De derde groep ging onder leiding van een gids ook de vaste collectie en de wisselexpositie bezoeken terwijl de eerste twee groepen op eigen gelegenheid o.a. de bijzonder mooie tuin en de Villa konden bezoeken.

Na een bijzonder geslaagd bezoek aan de Beeldengalerij en Vila Hinkeloord en met het zeer mooie weer geweldig genoten hebbend van de mooi aangelegde tuin ging het gezelschap wederom met de bus naar "De Wageningse Berg" alwaar onder het genot van een drankje en hapjes deze geweldige excursie werd afgesloten.


Expositie Jan Van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten in Gent

Op maandag 23 maart 2020 zouden de Vrienden naar de tentoonstelling Van Eyck "Een optische revolutie" in het Museum voor Schone Kunsten gaan . Ook een wandeling door Gent langs diverse monumenten en resterende panelen van het Lamgods in de St. Baafskathedraal stond op het programma. 

Ruim 50 Vrienden hadden zich aangemeld maar helaas gooide het COVID19-virus roet in het eten. Vlak voor onze vertrekdatum werd het onmogelijk nog naar Gent af te reizen. Helaas is deze schitterende tentoonstelling halverwege gestopt en vervolgens definitief gecanceld.

Klok & Peel Asten en Kantfabriek Horst

Op 29 november 2018 hebben 25 Vrienden de musea Klok & Peel en de Kantfabriek bezocht.

Na een busreis van een klein uurtje door Midden Limburg kregen wij een uitgebreide rondleiding door het Klok & Peel museum.                                         

In dit museum gebruikten wij ook de lunch waarna de reis werd vervolgd naar Horst.

Hier bezochten de enthousiaste Vrienden het museum de Kantfabriek.

Na een boeiende rondleiding en een verfrissend drankje werd de terugreis naar Roermond aangevangen.

Buitenplaats Kasteel Wijlre en Parkhotel & Katakomben Valkenburg

Ruim veertig vrienden zijn op zaterdag 12 mei 2018 in de ochtend op bezoek geweest bij Kasteel Wijlre

Op de buitenplaats komen moderne en hedendaagse kunst en
architectuur samen met cultureel erfgoed en natuur. De buitenplaats is opgericht door de kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyk en bestaat uit het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House, het historisch Koetshuis en de tuin.
In het Hedge House is de expositie van 21 schilderijen van Tim Eitel te bewonderen.
In de tuinen bevinden zich permanente kunstwerken van o.a. Guiseppe Penone, Ad Dekkers, Carel Visser en Peter Struyken.

Na de koffie met een heerlijk stuk vlaai zijn wij aan onze rondleiding begonnen. In drie groepen hebben wij het kunstpaviljoen, het koetshuis en de tuinen bezocht.

Tijdens ons bezoek aan de tuinen ontmoetten wij Jo Eyk en hij nodigde ons uit om ook een kijkje te komen nemen in het kasteel dat door hem en zijn vrouw wordt bewoond. 

Ook hier konden wij onder zijn enthousiaste begeleiding genieten van diverse prachtige kunststukken. Na dit enerverende en inspirerende bezoek zij wij naar Valkenburg vertrokken.

In het prachtige Parkhoteldat door Pierre Cuypers is ontworpen hebben we genoten van een heerlijke lunch en van een afsluitend hapje en drankje.

Na de lunch hebben wij het Museum de Romeinse Katakomben bezocht. Dit museum is opgericht door Jan Diepen, zoon van een rijke textielfabrikant in samenwerking met Pierre Cuypers. Zij bootsten hier de catacomben van Rome na; een initiatief dat medewerking kreeg van de Romeinse autoriteiten. Dit is zo goed nagebootst dat de Italianen hier zijn komen kijken voor de restauratie van verschillende catacomben in Rome. Ook hier zijn wij in drie groepen afgedaald onder begeleiding van gidsen.Bezoek Art Gallery in Montfort

Op donderdag 12 juli 2018 hebben ongeveer 40 Vrienden een bezoek gebracht aan de Art Gallery te Montfort.

Aan de rand van een Limburgs natuurgebied bevindt zich het woonhuis van Matheo Alberti  en Ton Croonen. Ontworpen als modern woonhuis is het een galerie geworden, ingepast in het landschap met een oppervlak van 20.000 vierkante meter.
In huiselijke sfeer hebben we de kunstwerken bekeken. Ze bevinden zich o.a. in de hal, de woon-en slaapkamer, de eetkamer en de badkamer.
Kunstwerken van internationaal en nationaal bekende kunstenaars – o.a.  van Aron Majoros en Michele Lehmannmaar ook van Marcel van Hoef en Tom Seerden - waren hier te bewonderen.  

                             

Tevens bieden Matheo en Ton een platform aan aanstormend nieuw talent.  

Na de rondleiding was het ook nog goed toeven op het terras onder het genot van een kopje koffie/thee met vlaai.

Art Gallery Rozendaal werd geopend in 2016. Meer informatie vindt u op klik hier

Kunstlunch rondom expositie FORM

Op dinsdag 10 en donderdag 12 april 2018 hebben ongeveer 40 vrienden  een "Kunstlunch gehad. Deze lunch was georganiseerd rondom een bezoek aan de expositieOnder de bezielende begeleiding van Janine Hövelings, conservator Cuypershuis, of een van onze vriendengidsen, Claire Fangman en Riky van Hoorn hebben deze vrienden FORM bezocht.